Arabada Direksiyon Kilitlenmesi

Arabada Direksiyon Kilitlenmesi

Direksiyonun kilitlenmesi, arabanın direksiyon mekanizmasının aniden, beklenmedik bir şekilde hareketsiz kalması durumudur. Direksiyon kilitlenmesi iki durumda karşımıza çıkabilmektedir. Bunlardan biri park halindeyken direksiyon kilitlenmesi, diğeri ise seyir halindeyken direksiyon kilitlenmesi durumudur. Park halinde direksiyon kilitlenmesi araçta hırsızlığa dair alınan bir tedbir olarak karşımıza çıkabilmektedir. Araç stop halinde ve anahtar kontakta değilken direksiyon sistemi kendiliğinden kilitlenmektedir. Anahtarsız başlatma mekanizması olan otomobillerde direksiyon kilidi başlatma düğmesi aracılığıyla açılabilir. Bu esnada da direksiyon hafifçe hareket ettirilirse kilidin açılmasına destek sağlanmış olunur. Bahsedeceğimiz diğer direksiyon kilitlenmesi durumu çok daha nadir bir durumdur. Nadir olduğu kadar tehlikeli de olan bu durum ciddi bir arızanın belirtisidir. Araba çalışırken direksiyonun kilitlenmesi durumda dikkatli ve doğru davranış sergilemek önemlidir.

Arabada Direksiyon Kilitlenmesi

Seyir Halindeyken Direksiyon Kilitlenmesi

Seyir Halindeyken Direksiyon Kilitlenmesi

Araba çalışırken direksiyon kilitlenmesi, çok tehlikeli bir durumdur. Çok sık rastlanmayan bu durum mekanik ve elektriksel bir arızanın göstergesi olabilmektedir. Acil müdahalenin şart olduğu bu durumda sakin kalmak çok önemlidir. Peki seyir halindeyken direksiyon neden kilitlenir? Seyir halinde direksiyon kilitlenmesinin birden çok nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Mekanik arızalar bu durumun başlıca sebepleri arasındadır. Direksiyon kolunda ya da bağlantı parçalarında ortaya çıkan bu arızalar direksiyonun kilitlenmesine sebep olabilmektedir. Hidrolik direksiyon mekanizmalarındaki sıvı seviyesinin düşmesi de direksiyon kilidini devre dışı bırakabilmektedir. Elektrikli mekanizmalar, elektriksel hasarlar sebebiyle direksiyon kilidini devre dışı bırakabilirler. Bu gibi problemlerin kaynağı kontrol modüllerindeki yanlışlıklar olabilmektedir. Nadir anlarda motorun birdenbire durması da direksiyonun kilitlenmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu saydıklarımız tehlikeli ve acil müdahale isteyen durumlar olabilmektedir. Araçlara yapılan düzenli bakımlar ani arızalanma belirtileri ile karşılaşma riskini azaltmaktadır. Çünkü rutin kontrollerde, olabilecek kötü senaryoları erken tespit etme imkanı doğacaktır. Bu da ani kazaların önüne geçilmesinde önemli bir etkendir. Peki araba çalışırken direksiyon kilitlenmesi durumunda ne yapabiliriz?

Seyir Halindeyken Direksiyon Kilitlenmesi

Seyir Halindeyken Direksiyon Kilitlenmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Seyir Halindeyken Direksiyon Kilitlenmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Öncelikle böyle anlarda ilk yapılması gereken şey duygu durumunuzu kontrol etmek olacaktır. Bu gibi anlarda sakin kalmak çok zor olabilmektedir. Nitekim heyecan ve stres insanın hızlı ve doğru kararlar vermesini zorlaştıran duygulardır. Böyle ani ve hızlı kararlar vermeyi gerektiren durumlarda ise sakin kalınması çok faydalı olacaktır. İkinci adım, güvenli bir şekilde hızımızı kesmek olacaktır. Gaz pedalından ayağınızı yavaşça çekin ve aracın hızını düşürmeye çalışın. Ani fren yapmak kontrol kaybına sebebiyet vereceği için ani fren yapmama konusunda çok dikkatli olmalısınız. Diğer bir mesele ise trafikte olduğunuzu unutmamaktır. Trafikte bir aracın yaptığı hata zincirleme olarak diğer araçları da doğrudan etkileyebilmektedir. O yüzden diğer sürücülere sinyal vermek için aracınızın dörtlülerini yakın. Eğer yapabiliyorsanız aracınızı güvenli biçimde sağ köşeye yönlendirmek iyi olacaktır. Son olarak araç güvenli bir yerde iken yardım isteyebilirsiniz.

Seyir Halindeyken Direksiyon Kilitlenmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Sıkça Sorulan Sorular

Direksiyon Kilitlenmesi Neden Olur?

Direksiyon kilitlenmesinin arkasında yatan temelde iki neden olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki güvenlik maksatlı tasarlanmış kilitleme sistemleri diğeri ise arızalardır. Güvenlik amaçlı kilit sistemleri çoğu modern otomobilde karşımıza çıkmaktadır. Bu araçlarda direksiyon sistemi, araç park halindeyken ve anahtar kontakta değilken otomatik bir şekilde kapanır. Direksiyonun tekrar açılması için anahtarın kontağa takılıp hareket ettirilmesi gerekir. Aracın direksiyonunun kaza sonucu kilitlenmesi de olasıdır. Araç park pozisyonunda iken yanlışlıkla direksiyona çarpılıp baskı uygulanması sonucu bazen direksiyon kilidi devreye girebilmektedir. Bu durumda yine anahtar yardımıyla direksiyon kilidi tekrar açılabilmektedir.
Bir de kaynağı arıza olan kilitlenmeler vardır. Bu arızalardan biri direksiyonun sertleşmesi dir. Mesela direksiyon mekanizması hidrolik sıvı seviyesinin düşmesi nedeniyle sertleşirse direksiyon kilidi devreye girebilir. Diğer bir neden hidrolik direksiyon mekanizması arızaları dır. Hidrolik direksiyon pompasının arızalanması direksiyonun kilitlenmesine sebebiyet verebilir. Elektriksel sorunlar ve mekanik arızalar da diğer arıza çeşitleridir. Direksiyon mekanizmasındaki mekanik arızalar kilitlemeye neden olabilir. Mesela yanlış hizalamalar direksiyon kilidinin devreye girmesine neden olabilmektedir. Bu gibi arızadan kaynaklanan kilitlenmeler ciddi sorunlar doğurabilmektedir. O yüzden bu durumlarda vakit kaybetmeden aracınızı bir servise göstermeniz en doğrusudur.

Otomatik Arabada Direksiyon Kilitlenmesi

Otomatik arabada direksiyon kilitlenmesi, iki nedene bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bunlardan biri güvenli maksatlı kilit mekanizmaları diğeri ise arıza kaynaklı durumlardır. Güvenlik amaçlı direksiyon kilitleme sistemi, otomatik araçların hırsızlıkların önüne geçmek için aldıkları bir önlemdir. Araç park halindeyken ve anahtarlar kontakta değilken direksiyon kilidi devreye girmektedir. Bunu tekrar açmak için ise anahtarı kontağa takıp hafifçe hareket ettirmek yeterli olacaktır. Diğer durumlar ise arıza kaynaklı olanlardır. Arıza kaynaklı durumlardan üst başlıklarımızda ayrıntılarıyla söz etmiştik. Bu durumlarda kilitlenmeler bir arıza belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Ve bu durumların tehlikeli olduğu da unutulmamalıdır. Seyir halindeyken arıza kaynaklı direksiyon kilitlenmeleri acil durumlardır ve aracın derhal durdurulup çekici yardımıyla trafikten çıkarılması gerekir. Bu durumlarda hızlı müdahale çok önemlidir. Bu tarz durumlarla karşılaşma riskini azaltmak için ise düzenli araç bakım ve kontrolleri yapmak elzemdir. Düzenli kontroller sayesinde birçok arıza erken tespit edilip sorunların büyümesi engellenir ve ani kazaların önüne geçilmiş olur.

Direksiyon Kilitlenmesi Nasıl Açılır?

Direksiyon kilitlendiğinde kilidi geri açma işlemi oldukça basittir. Doğru yöntemi uyguladığınız takdirde hızlıca kilidi açabilirsiniz. Öncelikle aracınız kontak anahtarlı ise anahtarı kontağa yerleştirmeniz gerekir. Anahtarı kontağa taktıktan sonra, direksiyonu hafif hafif sağa ve sola doğru hareket ettirin. Bu şekilde direksiyon kilidinizin serbest kalmasına destek olmuş olacaksınız. Direksiyona gücünüzü vermeyin. Fazla güç direksiyon sisteminin zarar görmesine sebebiyet verebilir. Yavaş ve hafif devinimler çok daha etkili olacaktır. Bu işlemler kontak anahtarlı araçlar içindi. Bir de anahtarsız araçlar için olan yöntemden bahsetmemiz gerekir. Sahip olduğunuz araçta anahtarsız yani otomatik başlama mekanizması varsa direksiyonu hafif bir şekilde hareket ettirin. Sonrasında ise aracın başlatma düğmesine basın. Bu şekilde aracınızın direksiyon kilidinin tekrar açıldığını göreceksiniz.
Uygulanan bu yöntemlere rağmen direksiyon kilidi açılmıyor ise, bu ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Direksiyonun sık sık kilitlenmesi durumuyla karşı karşıya kalınırsa, aracı bir servise göstermek makul olacaktır. Direksiyon kilitleme sistemi öncelikle güvenlik maksatlı olsa da arıza kaynaklı kilitlenmeler ciddiye alınması gereken sorunlardır. Özellikle seyir halindeyken yaşanan kilitlenmeler çok daha tehlikelidir. Araçta herhangi bir arıza durumu olduğu düşünülüyor ise, profesyonel bir teşhis için derhal araç yetkili bir servise götürülmelidir. Direksiyon kilitlenmesi sürüş güvenliği adına kritik bir risktir. Ve sürüş güvenliği başta olmak üzere trafik sağlığı için de çok önemlidir. Aracın rutin kontrol ve bakımı aslında ekonomik olarak çok daha büyük harcamaların da önüne geçmeyi sağlayacaktır. Çünkü erken teşhis büyük kazaları önler. Ve büyük kazalar araçlarda çok büyük mali hasarlara sebebiyet verebilir. Ve maliyetten de önemlisi güvenliktir.